Her Şey Seninle Başlar

MÜMİN SEKMANalıntı sözleri

Her Şey Seninle Başlar, bir sosyal başarı kitabıdır. Kitabın içinde yerel ve evrensel örneklerle, başarısızlığın nasıl öğrenildiği ve başarılı olmanın nasıl öğrenilebileceği anlatılıyor.

Kitabın temelindeki soru şu: Neden başarısızız, nasıl daha başarılı olabiliriz?

Kitap Türkiyede kendini geliştirme bilincini yaygınlaştırmayı ve kişisel gelişimin saygınlığını artırmayı amaçlıyor.

Yazarı: Mümin Sekman

Yayınevi: Alfa Yayınları

Tanıtım Yazısı

Çaresizlik öğrenilmiştir.

Başarılı olmak da öğrenilebilir.

Sende sandığından fazlası var!

Gelebileceğin en iyi yerde değilsin.

Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır.

Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur.

Rüzgârı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren!

Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık.

Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var.

Her şey seninle başlar!

Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın.

Hayatta ya tozu dumana katarsın,

Ya da tozu dumanı yutarsın.

Seçim senin!

Kitabın Konusu

“Hayatta ya tozu dumana katarsın, ya da tozu dumanı yutarsın.Seçim senin!” sloganıyla çıkan Her Şey Seninle Başlar, 8 yılda 1.000.000 baskıya ulaşarak Türkiye’nin “en başarılı başarı kitabı” oldu…

Mümin Sekman kitabın çıkış noktasını şöyle özetliyor:

“Bu kitap üniversite öğrencisiyken kurduğum bir hayalden doğdu. Başarılı olmak için bilinmesi gereken, en kritik bilgileri, bir kitapta anlatmak ve o kitabı olabildiğince çok sayıda insana ulaştırmak istiyordum.

Bu düşünceyi geliştirirken, bana Konfüçyüs’ün bir sözü ilham verdi. “Bir insana gerçekten yardım etmek istiyorsanız ona balık vermek yerine balık tutmayı öğretin. Balık vererek bir öğün, balık tutmayı öğreterek bir ömür karnını doyurabilirsiniz.”

Bu kitap balık tutmayı öğretiyor. Okul hayatında ve hayat okulunda başarıyı öğretiyor. Etiketine bakılmadan alınabilsin diye, ekonomik bir fiyat koyduk.

Başarılı insanların inceleyip, nasıl başardıklarını analiz edip, başarılı olmak isteyenlere anlatıyorum. Bir tür entellektüel Robin Hoodluk yapıyorum.

Bu tür kitaplar, başarı bilgisine ulaşmada fırsat eşitliği sağlıyor. Bütün amacım Türkiyede metrekareye düşen başarılı insan sayısını artırmak.”

Her Şey Seninle Başlar’ı kimler neden okuyor?

Kitabın özgüven ve bir daha deneme cesaretini kaybetmiş insanlar üzerinde mutlak bir etkisinin olduğu görülmektedir.

Özellikle daha önce üniversite sınavına girmiş ama kaybetmiş öğrencilerde ve iş aramaktan yılmış gençler üzerinde “yeniden harekete geçirici” etkisinin olduğu göze çarpmaktadır.

Kitap “iç ve dış engelleri aşma bilimi” temelinde yazıldığı için, zorlu mücadeleler sonucu başarılı olan insanların baş ucu kitabı oldu.

Başarılı olanların kendini bulduğu, başarılı olmak isteyenlerin metot ve motivasyon alabildiği bir kaynak oldu. Başarılı bir hayatın başlangıç noktası, Her Şey Seninle Başlar!

Okurlar tarafından özgüvenin zayıfladığı ve kariyer konusunda kafa karışıklığı yaşandığı anlarda okuduğunda mücadele azmini yükselten bir kitap olarak tanımlandı.

Her Şey Seninle Başlar, pek çok okuru tarafından “psikolojik enerji içeceği” olarak tanımlanıyor.

Başarı motivasyonunu kaybetmiş, engeller karşısında kolayca vazgeçen, geçmişte yaşadığı başarısızlıklardan dolayı deneme cesaretini kaybetmiş, yaşam yorgunları için için baş ucu kitabı kabul ediliyor.

Kitap sadece bireysel motivasyon yaratmakla kalmayıp, Türkiye’de pozitif başarı kültürünü savunanların da sesi oldu. “Başarılı olmak öğrenilebilir” düşüncesini temel aldığı için, sistemli ve metotlu başarıyı iyi anlatabildiği için okurların beğenisini kazandı.

Çevresindeki insanları olumlu yönde değiştirmek isteyenlerin anlatmak istediklerini en iyi şekilde özetlemesi nedeniyle, çok sayıda insan okumakla kalmadı, bir çok tanıdığına hediye etti.

Başarılı yoluna yeni çıkmış birine verilecek en güzel hediye olduğu düşünülüyor.

Kitaptan Alıntılar

Hayatımız biraz seçimlerimizin sonucu, birazda bizimle ilgili yapılan seçimlerin. İstekler ile mecburiyetlerin, hayaller ile gerçeklerin çatışmasından kendimize güzel bir hayat hikayesi çıkarmaya çalışıyoruz. Hayattan istediklerimizi almak için sahip olduğumuz en güçlü aygıt ise ”başarı”.

“Amaçlar her zaman bir beden büyük olmalıdır ki ona göre gelişelim,” der Josie Bisset. Hayallerinizi bir beden büyütmekle işe başlayın. Hayallerimiz çocukluk elbiselerimize benzer, gerçek bedenimizden bir boy büyük olmalıdır ki, onun içini dolduracak şekilde büyüyelim. Ayrıca büyük boy hayaller insanı daha zengin gösterir! Büyük boy hayalin bir yararı daha vardır, hayalleriniz suya düşüp çektiğinde, ruhunuzu sıkmaz!

Yirmili yaşlarda hayallerimiz vardır imkânlarımız yoktur, kırklı yaşlarda maddi imkânlara kavuşuruz ama hayallerimizi unuturuz. Gençken iç engelimizi aşar, dış engele takılırız, zamanla dış engel ortadan kalkar, bu defa iç engellerimize takılırız. Meydan bulur, at bulamayız, at bulur meydan bulamayız!

Her sabah dünya yeniden kurulur! Her sabah şartlar yeniden olu­şur. Her gece kader ihtimalleri yeniden düzenler. Dün olmayan bugün olabilir hale gelir, bugün olabilen yarın olamayabilir. Her gün ihtimallere ‘yoklama çekmek’ gerekir.Bildiklerinizin son kullanma tarihine, en az marketten aldığınız süt kadar dikkat edin lütfen!

Çaresizlik öğrenilmiştir.Başarılı olmak da öğrenilebilir.Sende sandığından fazlası var!Gelebileceğin en iyi yerde değilsin.Yeni bir hayat için gereken, yeni bir akıldır.Doğru şeyi yapmak için yanlış zaman yoktur.Rüzgarı suçlamayı bırak, yelkenleri kullanmayı öğren!Seyirci koltuğundan sıkıldıysan, sahneye çık.Zirvede her zaman bir kişiye daha yer var.Her şey seninle başlar!Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın.Hayatta ya tozu dumana katarsın,Ya da tozu dumanı yutarsın.Seçim senin!

Kader inancında, kişi elinden gelenin en iyisini yaptıktan sonra sonucu Allah’ın takdirine bırakır. Kural, ‘Gayret bizden, takdir Allah’tandır.Kadercilik anlayışında ise kişi, elinden gelenin en iyisini yapma işini de Allah’a havale etmiştir!

Denediğiniz zaman kazanabilir ya da kaybedebilirsiniz, ama denemediğinizde kesinlikle kaybetmişsinizdir. Buna piyango kuralı diyebiliriz. Piyango bileti aldığınızda büyük ikramiye size çıkabilir ya da çıkmayabilir ama bilet almadığınızda kesinlikle size çıkmaz!